Pamätáte si na vôňu čerstvo vysmažených šišiek, ktorá sa niesla chodbami školskej jedálne alebo babičkinej kuchyne?

Časy, keď sa z jednoduchých surovín vytvárali tie najlepšie pochúťky, ktoré spájali rodinu pri stole? Pripomeňme si tradičný recept na šišky, ktoré boli obľúbené v časoch socializmu – bez zbytočných prísad, no s poctivou chuťou a mäkkou nadýchanou štruktúrou.

Recept na socialistické šišky

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 30 g čerstvého droždia
  • 50 g cukru
  • 50 g masla alebo margarínu
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • 1 polievková lyžica rumu (pre lepšiu štruktúru a arómu)
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Droždie rozmiešame v troche teplého mlieka s lyžičkou cukru a necháme vzísť kvások.
  2. V mise zmiešame múku, cukor, soľ, žĺtky a rozpustené maslo.
  3. Pridáme kvások, zvyšné mlieko a rum, a vymiesime hladké cesto, ktoré necháme kysnúť približne 45 minút.
  4. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrojíme šišky.
  5. Necháme ich ešte 15 minút podkysnúť, potom ich vyprážame v horúcom oleji dozlatista.
  6. Po vypražení necháme odkvapkať na papierovej utierke a posypeme práškovým cukrom.

Spomienka na staré dobré časy

Tieto šišky boli súčasťou detstva mnohých z nás. Či už ste ich jedli v školských jedálňach, u babičky na prázdninách alebo na fašiangových oslavách, ich chuť ostáva nezabudnuteľná. Dnes, keď máme na výber desiatky moderných receptov, má tento klasický recept stále svoje čaro – v jednoduchosti je krása.

ZDROJ: sdp.nongdanct.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *