Pamätáte si na vôňu čerstvo vysmažených šišiek, ktorá sa niesla chodbami školskej jedálne alebo babičkinej kuchyne?
Časy, keď sa z jednoduchých surovín vytvárali tie najlepšie pochúťky, ktoré spájali rodinu pri stole? Pripomeňme si tradičný recept na šišky, ktoré boli obľúbené v časoch socializmu – bez zbytočných prísad, no s poctivou chuťou a mäkkou nadýchanou štruktúrou.
Recept na socialistické šišky
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml mlieka
- 30 g čerstvého droždia
- 50 g cukru
- 50 g masla alebo margarínu
- 2 žĺtky
- štipka soli
- 1 polievková lyžica rumu (pre lepšiu štruktúru a arómu)
- olej na vyprážanie
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Droždie rozmiešame v troche teplého mlieka s lyžičkou cukru a necháme vzísť kvások.
- V mise zmiešame múku, cukor, soľ, žĺtky a rozpustené maslo.
- Pridáme kvások, zvyšné mlieko a rum, a vymiesime hladké cesto, ktoré necháme kysnúť približne 45 minút.
- Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrojíme šišky.
- Necháme ich ešte 15 minút podkysnúť, potom ich vyprážame v horúcom oleji dozlatista.
- Po vypražení necháme odkvapkať na papierovej utierke a posypeme práškovým cukrom.
Spomienka na staré dobré časy
Tieto šišky boli súčasťou detstva mnohých z nás. Či už ste ich jedli v školských jedálňach, u babičky na prázdninách alebo na fašiangových oslavách, ich chuť ostáva nezabudnuteľná. Dnes, keď máme na výber desiatky moderných receptov, má tento klasický recept stále svoje čaro – v jednoduchosti je krása.
ZDROJ: sdp.nongdanct.com