Udržiavať rošt plynového sporáka čistý nie je len otázkou estetiky, ale aj funkčnosti. Mastnota a pripečené zvyšky jedla dokážu poriadne potrápiť každého, kto sa pustí do jeho čistenia. Našťastie existujú účinné a zároveň jednoduché spôsoby, ako túto neobľúbenú domácu úlohu zvládnuť bez zdĺhavého drhnutia.
Domáca čistiaca pasta
Jednou z osvedčených metód je kombinácia jedlej sódy, rastlinného oleja a soli. V pomere 1:2:1 tieto ingrediencie zmiešajte do pasty, ktorú následne rovnomerne nanesiete na celý rošt. Pomocou hubky alebo kefy povrch dôkladne vyčistite. Po skončení stačí zotrieť vlhkou handričkou a opláchnuť. Táto metóda je vhodná na pravidelnú údržbu a šetrná k rôznym povrchom.
Čistenie pomocou octu a sódy bikarbóny
Veľmi obľúbenou technikou je tiež použitie jedlej sódy a octu. Rošt posypte sódou a následne nastriekajte ocot – vznikne chemická reakcia vo forme peny, ktorá uvoľní aj odolnejšie nečistoty. Nechajte pôsobiť niekoľko minút, potom vydrhnite hubkou alebo kefkou a opláchnite. Tento spôsob je ekologický a pritom účinný.
Namáčanie v horúcej vode s prostriedkom na riad
Ak je rošt len mierne znečistený, postačí jeho namáčanie v horúcej vode s prípravkom na umývanie riadu. Naplňte umývadlo alebo väčšiu nádobu horúcou vodou, pridajte niekoľko kvapiek saponátu a rošt nechajte odmočiť 30 až 60 minút. Potom už len zvyšky nečistôt zotrite a rošt dobre opláchnite.

Čpavok pre silne znečistené rošty
Na veľmi silne znečistené rošty je možné použiť čpavok. Vložte rošt do pevného plastového vreca a nalejte približne 500 ml čpavku. Vrecko dobre uzavrite a nechajte pôsobiť cez noc na dobre vetranom mieste – ideálne vonku. Nasledujúci deň rošt dôkladne opláchnite a osušte. Pri práci s čpavkom je nevyhnutné používať ochranné rukavice a vyhýbať sa vdychovaniu výparov.
Na čo si dať pozor
Pri výbere metódy čistenia je dôležité zohľadniť materiál roštu. Napríklad hliníkové rošty sú citlivé na zásadité látky ako jedlá sóda a mohli by stratiť svoj pôvodný lesk. Preto vždy overte, či je konkrétny čistiaci postup vhodný pre váš typ sporáka.
Plynové sporáky sa začali využívať už v 19. storočí a rýchlo sa stali bežnou súčasťou domácností. Hoci technológia pokročila, základný princíp zostal rovnaký. V súčasnosti, keď sa kladie väčší dôraz na ekológiu a zdravý životný štýl, sa čoraz viac ľudí obracia k prírodným čističom – ako sú ocot, sóda bikarbóna či citrónová šťava – ktoré nezaťažujú životné prostredie ani zdravie.
Pravidelné čistenie roštu zabezpečí nielen dlhšiu životnosť sporáka, ale aj bezpečnejšiu a efektívnejšiu prípravu jedál. Vďaka jednoduchým domácim metódam sa tejto úlohy nemusíte báť – s trochou trpezlivosti a správnymi surovinami si poradíte ľahko a bez chemikálií.