Sladké nebo na Veľkú noc – vyskúšaj tento famózny orieškový zákusok! Zamilujete sa do každého sústa

foto: facebook.com

Ak hľadáte sladké pokušenie, ktoré pohladí chuťové poháriky, ste na správnom mieste. Tento výnimočný orieškový zákusok, ktorý možno právom označiť za DELUXE, si získa každého. Kombinácia lieskovcov, vlašských orechov a karamelu vytvára dezert, ktorému je ťažké odolať.

Ako na to? Začnime cestom

Najprv vyšľahajte tuhý sneh zo siedmich bielkov a štipky soli. Keď je hmota dostatočne pevná, pomaly k nej pridajte cukor a poriadne vymiešajte. Následne po jednom zašľahávajte žĺtky – spolu ich budete potrebovať päť.

Osobitne si pripravte suchú zmes – spojte mleté lieskové orechy (200 gramov) so sódou bikarbónou (2 lyžičky). Túto orechovú zmes opatrne zamiešajte do vaječnej peny a nakoniec pridajte ešte štyri lyžice strúhanky. Cesto by malo byť nadýchané, ale zároveň pevné.

Hotové cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečie sa vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút. Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť, aby bol pripravený na ďalší krok – lahodný krém.

foto: youtube.com

Krém, ktorý robí celý zákusok nezabudnuteľným

Najskôr nasucho opražte nasekané vlašské orechy (250 g), čím zvýrazníte ich chuť. Keď vychladnú, odložte ich bokom. Medzitým vyšľahajte maslo (250 g) do peny, do ktorej postupne po lyžiciach zašľahávajte karamelizované kondenzované mlieko. Výsledkom je jemný, no intenzívne chutný karamelový krém.

Vychladnutý korpus rovnomerne potrite pripraveným krémom. Povrch zarovnajte a bohato posypte opraženými orechmi. Takto pripravený zákusok nechajte v chladničke aspoň dve až tri hodiny odležať.

Výsledok? Každé jedno sústo je dokonalosť. Sladký, krémový a chrumkavý zároveň. Určite si tento zákusok obľúbite nielen vy, ale aj celá rodina. Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *