Nick Mars - Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Minima incidunt voluptates nemo, dolor optio quia architecto quis delectus perspiciatis. Nobis atque id hic neque possimus voluptatum voluptatibus tenetur, perspiciatis consequuntur.

Rady a tipy

Sladké nebo na Veľkú noc – vyskúšaj tento famózny orieškový zákusok! Zamilujete sa do každého sústa

Ak hľadáte sladké pokušenie, ktoré pohladí chuťové poháriky, ste na správnom mieste. Tento výnimočný orieškový zákusok, ktorý možno právom označiť za DELUXE, si získa každého. Kombinácia lieskovcov, vlašských orechov a karamelu vytvára dezert, ktorému je ťažké odolať.

Ako na to? Začnime cestom

Najprv vyšľahajte tuhý sneh zo siedmich bielkov a štipky soli. Keď je hmota dostatočne pevná, pomaly k nej pridajte cukor a poriadne vymiešajte. Následne po jednom zašľahávajte žĺtky – spolu ich budete potrebovať päť.

Osobitne si pripravte suchú zmes – spojte mleté lieskové orechy (200 gramov) so sódou bikarbónou (2 lyžičky). Túto orechovú zmes opatrne zamiešajte do vaječnej peny a nakoniec pridajte ešte štyri lyžice strúhanky. Cesto by malo byť nadýchané, ale zároveň pevné.

Hotové cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečie sa vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút. Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť, aby bol pripravený na ďalší krok – lahodný krém.

foto: youtube.com

Krém, ktorý robí celý zákusok nezabudnuteľným

Najskôr nasucho opražte nasekané vlašské orechy (250 g), čím zvýrazníte ich chuť. Keď vychladnú, odložte ich bokom. Medzitým vyšľahajte maslo (250 g) do peny, do ktorej postupne po lyžiciach zašľahávajte karamelizované kondenzované mlieko. Výsledkom je jemný, no intenzívne chutný karamelový krém.

Vychladnutý korpus rovnomerne potrite pripraveným krémom. Povrch zarovnajte a bohato posypte opraženými orechmi. Takto pripravený zákusok nechajte v chladničke aspoň dve až tri hodiny odležať.

Výsledok? Každé jedno sústo je dokonalosť. Sladký, krémový a chrumkavý zároveň. Určite si tento zákusok obľúbite nielen vy, ale aj celá rodina. Dobrú chuť!

Martin Ruščanský

Recent Posts

Ako prať a sušiť uteráky, aby boli stále mäkké a savé

Chcete, aby vaše uteráky zostali mäkké, savé a dlho vydržali? Stačí dodržať niekoľko základných pravidiel.…

7 hodín ago

Druhá šanca pre prázdne fľaše: 13 kreatívnych nápadov na ich využitie

Úžasné inšpirácie, ako využiť prázdne fľaše od vína. Už ich nikdy nevyhodíte! Dobré víno je…

1 deň ago

Ako sa zbaviť upchatého nosa už za 15 minút

Každý, kto niekedy trpel upchatým nosom, vie, aké nepríjemné to môže byť – a že…

2 dni ago

Zamestnala kamarátku v rodinnej firme, potom prišlo peklo

Keď sa rozhodla, že jej pomôže, bola to len kamarátka. Blízka, spoľahlivá, tá, ktorá ťa…

4 dni ago

Ten „nevinný“ zlozvyk ti potichu ničí zdravie už roky

Každý z nás má malé zlozvyky, ktoré považujeme za neškodné. Prekrížené nohy pri sedení, zanedbaný…

4 dni ago

Lekári tvrdili, že je len hypochondrička – potom skolabovala priamo pred nimi

Petra nikdy nebola typ človeka, ktorý by si niečo vymýšľal. Pracovala, starala sa o rodinu,…

4 dni ago